Dağdeviren: Eskiden olduğu gibi Malatya Huzur Şehridir
Yaşam, 22 Aralık 2020 07:17Göreve geldikten sonra gece gündüz şehri dinleyen, sahada tespit ettiği aksaklıkları en kısa sürede bertaraf etmek için özel ekipler kurdurtan, düzenlettiği birbirinden başarılı Narkotik Operasyonları ile uyuşturucu tacirlerine göz açtırmayan; "Malatya’yı toplumun tüm renklerinin barış içerisinde yaşadığı çok huzurlu bir şehir olarak tanımlayan; kültürünü özümsediğim ve kendimi de artık bir Malatyalı olarak gördüğüm, devletini, bayrağını, askerini, polisini seven böylesine kadim bir şehirde görev yapmaktan gurur duyuyorum" diyen Malatya Emniyet Müdürü Ercan DAĞDEVİREN, Flaş Haber Editörü Remzi HAYTA’nın sorularını yanıtladı.
HAYTA:Sayın Müdürüm, göreve geldiğinizde yaklaşık bir ay şehrin sokaklarında gece gündüz denetimler yaptınız ve sonrasında "Pençe", "Balyoz", "Güven" ve "Huzur" isimli 4 ayrı özel ekipler kurdurdunuz. Malatya’da neyi eksik gördünüz de böyle bir oluşuma gittiniz, oluşturduğunuz özel timlerden beklediğiniz verimi alabildiniz mi?
-DAĞDEVİREN: Herhangi bir eksikliği gördüğümden değil, görev aldığım her ilin öncelikle analizini yaparım. Hangi cadde ve sokakta, hangi tür suçlar, hangi gün ve saatlerde meydana geliyor bunun istatistiğini çıkartırım. Malatya’da da benzer bir çalışma yaptırdım ayrıca vatandaşlarımız ve esnaflarımızla bizzat konuştum, asayiş noktasında varsa bir sıkıntıları bunları dinledim. Neticede bazı cadde ve sokaklarda, belirli saatlerde daha fazla asayiş olayının meydana geldiğini tespit ettik. Bu tespitlerimiz neticesinde sahada birkaç yeni tedbir almamız gerektiğine karar verdik. Aldığımız tedbirlerin sahada daha hızlı netice vermesi adına ayrıca vatandaşların da fiilen bu etkiyi görebilmeleri için sizin de belirttiğiniz isimlerde ekipler kurduk daha sonra mevzuat gereği tüm bu ekiplerimize Huzur adını verdik.
Malumunuz ülkemiz, 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ Terör örgütünün hain bir darbe kalkışması ile karşı karşıya kaldı. Bu hadise tüm kamu kurumlarında olduğu gibi Emniyet Müdürlüğümüz nezdinde de bir güç kaydına neden oldu. O dönem öncelik FETÖ ile mücadeleye verildiği için asayiş, organize suçlar, narkotik gibi birimlerde doğal olarak bir boşluk meydana geldi. Bu boşluğun hızla telafisi adına İç İşleri Bakanlığımız öncülüğünde kolluk kuvvetleri vasıtasıyla gerekli mücadeleler başlatıldı. Eskiden olduğu gibi şu anda da Malatya’mız huzur şehri olarak lanse ediliyor gerçekten de öyle bir şehirdir.
HAYTA: Müdürüm, bıraktığınız yerden devam edelim bizler daima Malatya’yı bir huzur şehri olarak tanımlıyoruz ancak günlük asayiş olayları Türkiye ortalamasının neresinde? Huzurun tesisinde vatandaşların payı ne kadar?
DAĞDEVİREN: Genel asayiş olaylarına baktığımız zaman Malatya Türkiye ortalamasında iyi bir noktada ve gerçekten huzurlu bir şehir. Sizlere 2019 yılının ilk 11 ayı ile 2020 yılının ilk 11 ayını karşılaştırarak çeşitli istatistiki bilgileri vereceğim. Malatya Emniyet Müdürlüğü olarak depreme ve pandemiyle mücadeleye rağmen tüm verilerde çok olumlu neticeler elde ettiğimizi söyleyebilirim.
Genel asayiş olaylarına bakacak olursak, 2019 yılını ilk 11 ayında Malatya’da 17.585 olay meydana gelirken bu olayların %91,1 aydınlatılmış; 2020 yılında ise olay sayısı 16 binlere düşerken aydınlatma yüzdemiz %92.7 olmuş. Yani son bir yılda Malatya’da hem asayiş olayları azaltmışız hem de olayları aydınlatma oranımızı yükseltmişiz.
Öte yandan kişilere karşı işlenen suçları aydınlatma oranımızı %96’dan, %96.9 a çıkartmayı; mal varlığına karşı işlenen suçları aydınlatma oranımızı ise %69’dan, %77.3’e yükseltmeyi başarmış durumdayız. Bu kategori de Türkiye ortalaması %40 civarında iken Avrupa’da ülkelerinde %20.
Denetimler esnasında asayiş ekiplerimiz tarafından 2019 yılında 161 tabanca, 54 kuru sıkı tabanca, 155 tüfek, 1875 fişek, 321 gram narkotik madde, 70 kesici alet, 2495 uyuşturucu hap ele geçirilirken; 2020 yılının ilk 11 ayında, 218 tabanca, 81 kuru sıkı tabanca, 254 tüfek, fişek 2400, 3 kilo 600 gram narkotik madde, 375 kesici alet ve yaklaşık 10 bin uyuşturucu hap ele geçirdik. Tüm kalemlerde bir başarı elde edilmiş durumdayız.
MALATYA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ PERFORMANS KARŞILAŞTIRMASI
MALZEME LİSTESİ 2019 YILI 2020 YILI
Tabanca 161 218
Kuru Sıkı Tabanca 54 81
Tüfek 155 254
Fişek 1875 2400
Kesici Alet 70 375
Narkotik Madde 321 gr. 3.600 gr.
Uyuşturucu Hap 2.495 10.000
Narkotik madde konusunda gençlerimizi, vatandaşlarımızı daha fazla korumak amacıyla hem personel hem de araç sayımızı iki katına çıkardık ve bu alanda da önemli başarılara imza attı ekiplerimiz. Artan ekip ve araç sayısı sayesinde 2019 yılında 707 operasyon gerçekleştirilirken, 2020 yılında bu rakam 1276’a yükseldi. 2019 yılında 1094 şüpheli vatandaş ele geçirilip 172’i tutuklanırken, 2020 yılında 1948 şüpheli yakalandı ve 273 kişi tutuklandı. Yakalanan malzemelerde ise korkunç bir fark var. 2019 yılında 11 bin 899 gram esrar ele geçirilirken 2020 yılında 58 bin 278 gram; 98 kilo eroin 226 kiloya; metamfamitalin 1.483 gramdan 5.029 grama, 400 kök kenevirden ise 5420 kök keneviri yükseltmiş durumdayız.Ayrıca ilimizden batı illerine sevk edilen 195 kilo eroin, 110 kilo esrar ve 31 kilo eroin maddesini yakaladık. Ele geçirdiğimiz uyuşturucu maddesi Malatya tarihinin en yüksek rakamlarıdır. Bunun dışında bizim tespit ettiğimiz ve verdiğimiz bilgiler ışığında Ankara Emniyeti 36 kilo esrar, Kayseri Emniyeti 11 Kilo esrar ve Aksaray Emniyeti 10 kilo esrar maddesi ele geçirdi.
Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele birimimiz tarafından ise 2019 yılında 100 operasyon yaparken 2020 yılında 175 operasyona imza attılar. Artan % 75 operasyon sayısı ise bir önceki yıl 271 şüpheli ele geçirilirken bu rakam da 366’a yükseldi.
Yine son olarak Trafik Şube Müdürlüğünde ki arkadaşlarımız da aldıkları tedbirler sayesinde 2019 yılında 1219 kaza meydana gelirken bu sayı 2020 yılında 1141’e düşmüş durumda. Ölümlü kaza sayısı ve ölümlerde ciddi bir fark yok ancak 396 vatandaşımız azalan kazalar sayesinde daha az yaralanmış oldular.
Remzi HAYTA: Müdürüm, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarından sonra en fazla mesai harcayan meslek grubu şüphesiz polis teşkilatı oldu. Pandemi denetimlerine ne kadar ekip görevlendirildi, bugüne kadar kaç kişiye cezai işlem uyguladı, vatandaşlarımız kurallara uyuyor mu ya da onlardan beklentilerinizi öğrenebilir miyiz denetim süreci ile ilgili neler söylemek istersiniz?
VATANDAŞA CEZA YAZMAKTAN MUTLU OLMAYIZ
DAĞDEVİREN: Öncelikle ceza yiyen vatandaşlarımıza ve işletmelerimize şunu söylemek istiyorum polis arkadaşlarımız sizlere ceza yazmaktan mutluluk duymuyor ancak bizim temel gayemiz bu hastalığı ne kadar az vatandaşımız yakalanır ne kadar az insanımızı kaybedersek o kadar mutlu olacağız. Bizim vazifemiz insanlarımızın sağlıklarını korumak. Pandemi başladığı günden beri 14 gün evde kalması gerekirken karantina kurallarını ihlal eden 5708 kişiye; sokağa çıkma yasağı yaptırımına uymayan 501 şahsa, sokağa çıkma yasaklarının olduğu günlerde kurallara uymayan 1394 kişiye, maske takmayan veya kurallarına uygun şekilde takmayan 8516, sosyal mesafe kurallarını ihlal eden 870, toplu taşıma araçlarında 95, Pazar yerlerinde 926, Sigara yasağı kuralını ihlal eden 117 kişiye cezai işlem uygulandı. Ayrıca halihazırda 85 vatandaşımızda Kredi Yurtlar Kurumunda karantina altındalar. Bu süreçte 47 personelimiz Covid-19 olurken 46 personelimizde karantina altındalar. 6262 vatandaşımıza Devletimiz tarafından yardım amaçlı verilen pandemi paralarını ulaştırırken, vefa destek grupları aracılığıyla bizlerden yardım isteyen toplam 32.800 başvurundan 32.133’ünü de yerine getirdik.Valimizin koordinasyonunda ve emirlerinde pandemiyle mücadele sürecinde görevlerimizi yapmaya devam edeceğiz.
HAYTA:Efendim, son yıllarda özellikle Suriyelilerin barındığı kampın kapatılmasıyla trafik ışıklarında dilenen çok sayıda çocuk görüyoruz. Aylar önce hafızam beni yanıltmıyorsa bu dilenen çocuklardan biri de Çöşnük kavşağında hayatını kaybetti. Bu çocukları dilendiren vicdansız aileleri ile ilgili herhangi bir işlem yapılıyor mu, dilenen çocuklar sorunu artarak devam ediyor bizce bu ciddi bir sorun sizce nasıl çözülebilir?
MALATYA'DA 30 BİN SURİYELİ YAŞIYOR
DAĞDEVİREN: Suriye’nin komşumuz olmasından dolayı elbette burada yaşanan hadiseler ülkemizi de etkiliyor. İlimizde 30.070 Suriyeli yaşıyor ve bu bakımdan 15. İl konumundayız. Şu ana kadar Suriyelilerden kaynaklı ciddi bir güvenlik problemi olmadı. Halkımız arasında böyle düşünenler olabilir ancak elimizde bizleri bu şekilde düşünmeye itecek herhangi bir istatistiki bilgi yok. Dilenen çocuklar konusuna gelecek olursak ben de hassasiyetle duruyorum, bu çocuklarla ilgili çok sayıda işlem de yaptık. Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğümüzle koordineli şekilde çeşitli çalışmalarımızda oldu ancak yaşlarının küçük olması, cezai müeyyide uygulanmaması tekrar tekrar sokağa çıkmalarına neden oluyor. Alınan tedbirler sayesinde bir miktar azaldıklarını görüyoruz, yine gerekli işlemleri yapmaya devam edeceğiz. Çocukların dilendirilmesi hem insan hem de çocuk haklarına aykırı bir durum, sınır dışı edilmelerine kadar da konuyu götürebilirsiniz.
HAYTA: Müdürüm, telsiz dinliyor musunuz?
DAĞDEVİREN: Telsizi 24 saat dinlemeye çalışıyorum, geçen birkaç hadise oldu hemen telsizle değil ama telefonla ekiplere ulaştım gerekli talimatları verdim. Telsizin dinlenmesi, ekiplerin nelerle uğraştıklarından haberdar olması hiç şüphesiz ekiplerin de çalışma azimlerine katkı sağlıyor.
HAYTA: Müdürüm, geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızın sağlıklı büyümeleri elbette her birimizin en temel isteği. Bu noktada madde bağımlılığı konusuna geleceğim. Okulların özellikle lise öğrencilerinin korunması noktasında özel bir çalışmanız var mı bu konuda hiç şüphesiz ailelere de büyük görevler düşüyor onlardan bir isteğiniz var mı?
DAĞDEVİREN: Çocuklarımızı korumak geleceğimizi korumak olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Bakanlığımız en iyi narkotik polis annedir diyor. Çocuklarıyla ilgilenen ailelerde bu tür sorunlar pek yaşanmıyor. Sorunlar, genelde aile bağlarının kopuk olduğu, çocuklarla ilgilenilmeyen, sevgide eksiklik yaşayan ekonomik sorunları sosyal problemlere dönüştüren ailelerin evlatlarında görüyoruz. Şunu unutmamak lazım, çocuklarımız hiç tanımadığı, bilmediği kimselerin elinden bir şey içmiyor, ancak tanıdığı bildiği kişiler aracılığıyla uyuşturucuyla tanışıyor. Hani bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim derler ya evlatlarınızın kimimle arkadaşlık ettiğini bilmeniz gerekiyor. Çocuklarınıza belli etmeden, onlara hissettirmeden arkadaşlarını bilmeniz gerekiyor. Bizler de özellikle riskli gördüğümüz okulların çevrelerine polisler görevlendirdik, okul çevrelerini kontrol altına almış durumdayız. Parklarda görevli polislerimiz var. Bunun yansıra aileleri bilinçlendirmeye yönelik eğitimlerimize devam ediyoruz.
Çocuklarımızı bekleyen bir diğer önemli tehlike, tehdit ise sanal bir dünya yani internet. İnternette çocukların neleri beklediğini aileler bilmeli. Bizler art niyetli sitelerle mücadele ediyoruz ancak ailelere büyük sorumluluklar düşüyor. Aileler çocuklarının kontrollü bir şekilde internet kullanmalarına izin vermeli, hatta kendi yanlarında interneti kullanmalarını sağlamalılar.
HAYTA: Müdürüm son olarak, Malatya sizce nasıl bir şehir, kültürüne uyum sağlayabildiniz mi, bu şehir de sizi en çok ne mutlu ediyor, kısacası Malatya için neler söylemek istersiniz?
DAĞDEVİREN: Kırşehirli olarak Malatya kültürünü kendime çok yakın buldum bu anlamda yabancılık çekmedim. Malatya, doğal güzellikleri, kayısısı, kültürel zenginlikleri örneğin gramofon veya fotoğraf makinesi müzesi gördüğümde şaşırmıştım, verimli toprakları, bol su kaynakları ve tarihi geçmişiyle kadim bir şehir. İnsanları misafirperver ve vatanperver. Askerini, polisini, bayrağını seven bir şehirde çalışmaktan gurur duyuyorum. Kendimi de bir Malatyalı olarak görmeye başladım. Et ağırlıklı zengin mutfağı, toplumun tüm renklerinin barış içerisinde yaşadığı bir şehir. Böyle bir şehri sevmemek mümkün değil zaten. Sizlerin vasıtasıyla tüm Malatyalılara saygılarımı arz ediyorum.
RÖPORTAJ: REMZİ HAYTA
Yaşam, 22 Aralık 2020 07:17
Yorumlar (0)